README 2/2023

Vuoden toinen README on julkaistu! Lehdessä muun muassa uppoudutaan vapputunnelmaan holittomassa skumppavertailussa ja puheenjohtajamme antaa vinkkejä onnistuneeseen kesälomaan. Tämä ja kaikki muut numerot löytyvät pdf-muodossa kotisivuiltamme.

The second issue of README for 2023 has been published! And it only has about four words in English, which is a tragedy that will hopefully be remedied by publishing some translations in the blog soon. For now you can enjoy some funny pictures in this post. The TL;DR version of our alcohol free sparkling wine review is that mead or Pommac can very well be more enjoyable than a fancy alcohol free sparkling wine, unless you like it very dry and almost vinegary.

Pääkirjoitus

Hennosti hymyileva pinkkitukkainen päätoimittaja turkoosissa paidassa kuvattuna hieman likaisen parvekkeen seinän edessä
Kuva: Helin kotialbumi

On huhtikuun loppu. Suhtautumiseni siihen on lähes sama ilo kuin Muumipeikossa ja pyrstötähdessä muumeilla on palaavaan mereen. Vappu on tullut takaisin!

Vuosi toisensa jälkeen ihmetyttää yhä enemmän se, kuinka riemulla opiskelijat jaksavat ottaa vastaan vappua. Huolimatta siitä, miten raskaaksi maailma käy, kokoonnumme kippistämään keväälle.

Kun katsoo taaksepäin, vaikeita vuosia tuntuu olleen yksi toisensa jälkeen. Koronavuodet ovat itsestään selvä stressipilkku lähimenneisyydessä, mutta vähintään omalla kohdallani mitattava elämänlaadun lasku ajoittuu Sipilän hallituksen aikaisiin koulutusleikkauksiin. Seuraan pelonsekaisin tuntein uuden sinisävyisen eduskuntamme sopeutustoimia talouteen.

Huolimatta leikkauksista, yhteiskunnan sulusta ja muista kriiseistä, opiskelijoita tuntuu yhdistävän tarve nousta vaikeuksien yläpuolelle ilta kerrallaan. Kerääntyä yhteen ja hävittää hetkeksi arjen murheet hauskanpidon alle. Se ei ole vain eskapismia, vaan parhaimmillaan tapa muodostaa vaikeidenkin aikojen yli kantavia ihmissuhteita.

Kaikille opiskelijatovereilleni ja opiskelijanmielisille: Hyvää vappua! Toivon kaikkien voivan tänäkin vuonna löytää juuri omannäköisensä tapahtumat ja ainakin hetkellisen ilon maailman myllerrysten keskeltä.

Heli Parviainen
Päätoimittaja

Holiton skumppavertailu

Jonossa pulloja graniittitasolla: juhlasima, Finna-kuohuva, Pommac, Silhouet-kuohuva ja Mionetto-kuohuva.
Arvostellut skumpat

Raati: Elina Toivonen, Maria Tuppurainen, Eetu Raunio, Heli Parviainen
Teksti ja valokuvat: Heli Parviainen

Kauniin aurinkoinen sunnuntai kutsui READMEn raadin maistelemaan erilaisia alkoholittomia, kullanruskeita juomia. Keräännyimme rakkaan Havis Amandan äärelle ja poksauttelimme vapautuneesti korkkeja auki ohikulkijoiden kummeksuvista katseista välittämättä. Vaikka olimmekin liikkeellä kaksi viikkoa ennen vappua, oli simulaatio suhteellisen tyydyttävä. Keli oli vappuisasti hieman viileä kevätvaatteille ja Kauppatorilta leijuva rasvan haju esti juomien bukeen tarkan arvostelun. Yhdellä meistä oli krapula.

Eetu teeskentelee juottavansa shampanjaa Havis Amandan merileijonalle
Tätä tai mitäkään muuta tässä jutussa ei ole tehty kaupallisessa yhteistyössä

Pommac
3,79 €
“Eipä tässä voi muuta sanoa, se oli Pommacia.”

Pommacia lasissa ja pullossa graniittialustalla

Valmistajan kuvaus: Tammitynnyreissä kypsytetty marja- ja sekahedelmävirvoitusjuoma. Vähemmän makea kuin muut virvoitusjuomat.
Raadin kuvaus: Omenainen, sekahedelmäinen, makea.

Kaikille tuttu ja turvallinen kuohuviinin vaihtoehto, johon törmää sukujuhlissa tai mahdollisesti sitsien alkumaljoilla. Kuplii, on rauhoittavasti lähes oikean värinen, mutta kuitenkin sen verran erilainen, ettei vahingossa sekoitu holilliseen vaihtoehtoon. Hammastahnainen aromi hämmensi erästä arvostelijaa, kunnes hän muisti harjanneensa juuri hampaansa. Totesimme toiveikkaina löytäneemme hyvän perustason, josta on suunta vain ylöspäin.

Kaskein Juhlasima
4,19 €
"Ei ole bodausjuoma."

Kaskein Juhlasimapullo Havis Amandan merileijonapatsaan kainalon takana varjossa kuvattuna

Valmistajan kuvaus: Sima on valmistettu käymismenetelmällä sitruunoista ja ruskeasta sokerista, aivan kuten kotisima. Alkoholipitoisuus 0,8 til.-%.
Raadin kuvaus: Ei yhtä sitruunainen kuin pullon kuva antaa olettaa, kuitenkin sitruunainen. Maku voi samaan aikaan muistuttaa laimennettua Fairya ja ruusuvettä.

Raadin huomio kiinnittyi valmistusaineissa listattuun rypälemehuun, joka ei kyllä perinteisiin simanvalmistusmenetelmiin kuulu.Tuote maistui samalla halvemmalta ja kalliimmalta kuin olikaan, ja ehkä juuri mielenkiintoisuudessaan ylitti raadin mielissä Pommacin. Mahdollisesti oikein pätevä korvaaja skumpalle tilaisuudesta riippuen.

Mionetto Alcohol Free Sparkling
7,29 €
“Juottaisin mieluummin Mantan hylkeelle kuin itselleni.”

Mionetto alcohol free sparkling pullon foliokäärettä yritetään avata

Alkon kuvaus: Viherkeltainen, puolikuiva, hapokas, päärynäinen, viheromenainen, sitruksinen, kevyen kukkainen. Vegaaninen.
Raadin kuvaus: Etikkainen, vissyvetinen. Vissyetikan ja etikkavissyn väliltä enemmän etikkavissy. Pitkän pohdinnan jälkeen mausta löytyy sitruunaa ja päärynää.

Mionetto palautti jalkamme maahan ja sai unohtamaan ajatuksen skumppa-arvostelusta rentona eväsretkenä. Jouduttuamme väkertämään pieniin kappaleisiin silppuuntuvan folion kanssa saadaksemme korkin auki (käytettävyys on oikeasti tiedettä) pääsi maku yllättämään negatiivisesti. Se hyökkää kielelle kuivan etikkaisena. Toisaalta kuten holilliset vastineet, maistuu paremmalta mitä enemmän juo. Etikka taittuu pikkuhiljaa hedelmään. Pääsisikö lähes samaan lopputulokseen kotona käyttämällä ja keinotekoisesti hiilihapottamalla jotain? Raadin mielestä mahdollisesti.

Lignell & Piispanen Finna Lakka
12,49 €
“Ei se, kuinka iso se on, vaan kuinka vaikee se on saada irti.”

Finna-pullo kunnioittavasti käsin esille nostettuna. Taustalla rakennustyömaan tarvikkeita

Alkon kuvaus: Keltainen, makea, hapokas, runsaan lakkamarjainen, hunajainen, hennon kinuskinen.
Raadin kuvaus: Haju on mehujäinen. Maku samaan aikaan tiivistetty ja laimennettu lakkamehu. Omenaa ajatellessa maku muuttuu ideaalisen omenan mauksi.

Finnan korkista saa yhtä hyvin otetta kuin sluibaava opiskelija elektronisesta Finnasta. Pullon avaaminen vaati niin useamman minuutin kuin käsiparinkin. Tämä ähellys sai unohtamaan juuri kokemamme pettymyksen, joten ryystimme jälleen varomattomasti ja maku oli sen mukainen. Pullon lupaama lakka-aromi kyllä löytyi, muttei ehkä edukseen. Tilanne parani jälleen maistelemalla ja mikäli etsi mausta omenaa, muuttui juoma kuin taikaiskusta oikein mukiinmeneväksi.

Silhouet 0.0%
8,91 €
“Don’t judge a book by its cover but by how perse it tastes.”

Silhouet pullo nostettuna kameran eteen niin, että se näyttää isommalta kuin taustalla näkyvä Havis Amanda patsas

Alkon kuvaus: Vaaleankeltainen, erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, passionhedelmäinen, kevyen persikkainen. Vegaaninen.
Raadin kuvaus: Trippimehuisa haju. Maku on hajua paljon kuivempi ja siitä on löydettävissä vatsahappoa. Suolaisen kanapastainen.

Pullo oli äärimmäisen miellyttävä, foliokääre irtosi kauniisti ja korkin poksahdus oli koko arvostelun tyydyttävin. Tunsimme olevamme laadun ja luksuksen äärellä. Alkon kuvaus erittäin kuivana piti paikkansa. Lausunnot koostuivat jonkin aikaa lähinnä sanattomista huudahduksista. Puolet raadista joutui tämän juoman kohdalla luovuttamaan, toinen puoli löysi hetken kakomisen jälkeen juomavaihteen, joskaan ei ehkä nautintoa. Maku oli monivivahteinen ja täysin riippuvainen suun asennosta juomaa nauttiessa, joten ehkäpä kyseessä oli vain taidon puute.

Eetu näyttää ottavan niin fyysistä kuin psyykkistä vahinkoa käsissään olevan skumppalasin sisällön mausta
Lavastamaton reaktio erääseen arvosteltuun skumppaan
Kahta skumppalasia tyhjennetään korkeassa kaaressa katukaivoon
Improvisoitu cocktail arvostelluista juomista ei ollut suosiossa

Päivän alkuperäisessä agendassa oli kehittää kaikkea kivaa haalarivappuisaa tekemistä, jonka vaikutusta juomien makuun voisi kokeilla. Valitettavasti juotu nestemäärä ja kylmää hohkaava kivi Mantan lähteessä veivät tehokkaasti innon ja luovuuden tuollaiseen toimintaan. Voimme nyt kuitenkin varmuudella sanoa, että Mantan takapuolen läheisyydessä juomien mauille sanoja etsiessä tulee helposti sanottua niiden olevan pyllyisiä.

Kaksi kuvaa vierekkain. Toisessa Pommac-pullo ja toisessa Finna-kuohuvan pullo on keltaisten opiskelijahaalareiden taskussa

Ennen varsinaista arvostelua ehdimme testata pullojen sopivuutta haalareiden taskuihin. Kaikki mahtuvat. Harvempi meistä haluaa taskulämpimän ja hölskytellyn skumpan, mutta on hyvä tietää, että tyhjän pullon saa näppärästi taskuun odottamaan kierrätystä.

Voimme myös todeta, ettei hienoinen krapula vaikuttanut maisteltujen juomien tuottamaan nautintoon verrattuna freesimpien arvostelijoiden kokemukseen.

Ketään tuskin yllättää, että Mantalla ihan tavallisena sunnuntaina skumppaa juodessa saattaa tavata jos jonkinlaista kulkijaa. Hetken luulimme saavamme TKO-älyläisen vahvistuksen, mutta pian selvisikin keltaisten haalareiden olevan ihan muualta. Harmaahaalarinen ystävä vieressä oli Luuppilainen kollega ja molemmat haalarityypit suostuivat antamaan tuolloin vuorossa ollesta juhlasimasta oikein kelvollisen arvion.

Myöhemmin eräs vanhempi herrasmies kysyi: “Joko teekkareilla on vappu alkanut?” Saatuaan vastauksena ettemme ole teekkareita ja juomatkin ovat alkoholittomia, hyväksyi hän tämän täysin normaaliksi toiminnaksi kaksi viikkoa ennen vappuaattoa.

Kolme raatilaista seisoo selkä kohti kameraa suojatien edessä, kaikilla roikkuu toisesta kädestä tyhjä skumppapullo
Arvostelu oli yllättävän väsyttävä koitos. Saatuamme kaikki pysyvästi avatut pullot tuhjennettyä, poistuimme helpottuneina paikalta.
Viisi senttiä ja punainen muumitikkari lähikuvassa
Panttikuitilla saimme muumitikkarin ja viisi senttiä

Johtopäätökset:

  • Klassikkoja ei kannata hyljeksiä, dokabiliteetiltaan (nautinto/hinta) Pommac voi hyvinkin voittaa imitaatioskumpan ja sima on myös ihan hyvä vaihtoehto.
  • Jos haluat vilistää villisti ympäri kaupunkia haalarihommissa, ei ison kylmälaukun kanniskelu kannusta sellaiseen.
  • Joskus alkoholittomissakin juomissa paras taktiikka on heittää se huiviin pyrkien välttelemään nesteen kontaktia kieleen.
  • Alkoholittomallakin kuohuvalla voi saada itselleen aikaiseksi pahan olon liikakäytössä