Kumpulan kampuksen valtaus

Physicumin aulan kaiteen yli näkyvällä paikalla roikkuu musta lakana, johon on maalattau sana "VALLATTU"

Kampukselle kahdeksan pintaan saapuessa vastassa oli keskimääräistä enemmän tohinaa Physicumin aulassa. Opiskelijoita seisoskeli ryhmissä odottavalla tunnelmalla, mukanaan yhtä paljon tavaraa kuin olisivat lähtemässä reppureissaamaan. Tarkkasilmäisimmät saattoivat bongata dekaanin keskustelemassa opiskelijoiden kanssa. Kumpulan kampuksen valtaus on alkanut.

Protesti jatkaa viikko sitten Helsingin yliopiston päärakennuksella alkanutta valtausta, jolla opiskelijat protestoivat hallituksen kaavailemia leikkauksia opiskelijoiden toimeentuloon. Viikon aikana valtauksia on nähty ympäri Suomen kampuksia, ja nyt Helsingin yliopiston valtaus on laajentunut myös Kumpulaan ja Viikkiin.

Mitä opiskelijat sitten vaativat? Ettei asumisen tuista leikata, vaan opiskelijoiden toimeentuloa parantaa, mielenterveyspalvelut turvata, ja koulutus tarjota ilman lukukausimaksuja. Vaatimuslistalla on myös se, että yliopisto ottaisi virallisesti kantaa opiskelijoiden toimeentulon puolesta ja rasistista maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. (Lähde: blogi https://opiskelijatleikkauksiavastaan.blogspot.com/2023/09/opiskelijat-leikkauksia-vastaan.html ja instagram @opiskelijatleikkauksiavastaan )

Valtaus kampuksella on sujunut rauhallisesti, valtauslakanakin ripustettiin vasta kun oli saatu vahtimestarilta tarkoitukseen sopiva teippi. Tiedotuksessa on mainittu, ettei tilaa vahingoiteta tai roskata, ja että protesti on päihteetön.

Physicumin aulasta löytyykin tällä hetkellä pienimuotoinen telttakylä, levitettyjä makuualustoja ja makuupusseja, sekä keskimääräistä enemmän sohvia. Opiskelijat pelaavat lautapelejä, kokoustavat, neuvottelevat jatkosta ja suunnittelevat tulevaa ohjelmaa. Elämän realiteetit eivät ole kuitenkaan päässeet unohtumaan, suuri osa näpyttelee keskittyneenä läppäreitään opiskellen tai jopa etätöitä tehden. Valtauksen edistymistä voi seurata piipahtamalla kampuksella ja vaikka liittymällä seuraan.

Päivitetty: Lisätty kuva myös tekstiin ja yksi välilyönti linkin ja tekstin välille.

Päivitetty myöhemmin samana iltana: Poistettu alusta teksti "Tässä blogitekstissä esitetyt näkemykset eivät välttämättä vastaa TKO-älyn virallista kantaa. TKO-älyn hallitus keskustelee aiheesta kokouksessaan tänään 26.9. klo 18 alkaen Myös järjestön jäsenet voivat osallistua kokoukseen puheoikeudella." sillä TKO-äly ry:n hallitus päätti myöhemmin samana iltana kokouksessaan järjestön liittyvän valtaukseen.