README 3/23

Musta pohja, jolla on paksu keltainen teksti "README 3/23"

Vuoden kolmas lehti on nyt julkaistu! Suuntaa siis kipin kapin lehtiarkistoon näköiskappaleen äärelle niin voit lukea muu muassa Digian sponsoroiman tekstin, harrastusesittelyn kiipeilystä, sekä lukuvinkkejä READMEn vanhoista numeroista.

-

README's third issue of 2023 is out now! Sadly, there's no content in English :( Except for the translated editorial on this blog post! :) If you want more content in English, there's still time to join the editorial staff and write something for the last issue of this year.

Pääkirjoitus

Vuosijuhlakutsut ovat lennähtäneet vastaanottajilleen ja odotus on jo vallannut monet mielet. Pian on jälleen aika juhlistaa rakkaan ainejärjestömme olemassaoloa, tällä kertaa puolipyöreiden vuosien muodossa. Tämän numeron teemana onkin ajankohtaisesti TKO-äly ry:n 35-vuotinen taival. Tarkemmin noin viimeiset viisitoista vuotta, koska 20-vuotishistoriikki on jo olemassa. Miksipä tehdä uudestaan jotain, minkä joku on jo paremmin tehnyt?

READMEn vanhojen numeroiden katselu saa aikaan nostalgiakuohun teinivuosistani. IRC-Galleriaestetiikan aikakaudesta, kun valokuvat otettiin silmänräpäyksessä taskusta esiin singahtavilla pokkarikameroilla salamavalon räpsähdellessä. Ajasta, jolloin oli täysin normaalia julkaista itsestään ryönäisiä, elämänmakuisia kuvia.

Katsoessani taaksepäin huomaan koko vuoden hakeneeni READMEn taitossa tuon ajan tunnelmaa. Kun kuvat muokattiin Paintissa tai ehkä laittomasti ladatulla PhotoShopilla, ja kun joka toinen kadulla kulkija ja heidän mummonsa ei vielä ollut ammattimainen sisällöntuottaja. Kaikki sai olla anteeksipyytelemättä vähän kämäistä. Paitsi ei oikeasti, epäasiallisen kritiikin säilä kolisi tuohon aikaan melko ahkerasti.

Teksteissä pohdimme mikä on muuttunut ja mikä on pysynyt tismalleen samana halki vuosien. Tästä lehdestä onkin paikoin muodostunut rakkauskirje sille, kuinka samoina opiskelijoiden harmistuksen aiheet pysyvät vuodesta toiseen, ja kuinka kukin vuosikurssillinen on pyrkinyt parantamaan TKO-älyn toimintaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Esimerkkinä mainittakoon jalluindeksi, jonka tavoitteena oli sitoa tapahtumille myönnetyt määrärahat indeksiin. Olisiko kukaan tuolloin voinut aavistaa viimeisimmän vuoden käänteitä? Ruoan hinta kapusi useita kymmeniä prosentteja, mutta Jallun hinta kohosi huomattavan maltillisesti.

Mille vuosikymmenelle katsommekin nyt tai tulevaisuudessa, pätevät todennäköisesti järjestötoiminnan luonnonlait. Vastuuvirkojen toimintoja pyörittää joukko ihmisiä, joilla on yleisesti ottaen vähän liian kiire opinnoissa ja järjestöhommissa. Täysin riippumatta siitä, mitä muita harrastuksia heillä on ja miten paljon töitä he tekevät. Olisiko vuosijuhlajulkaisu mitään ilman siirappista kiitosta kaikille näille puurtajille, jotka ovat olleet järjestöämme rakentamassa ja petaamassa tietä tuleville käpistelijäpolville? Kiitos.

Heli Parviainen
Päätoimittaja

Pätkä TKO-älyn kasvukäyrää

Heli Parviainen

Mikäli haluaa mukavan pikakatsauksen järjestömme historiaan, muodostavat README:n vanhat numerot ja arkistoon asti päässeet toimintakertomukset samanlaisen käsityksen asiasta kuin ovenkarmiin piirretyt viivat lasten kasvutahdista. Tekstin seasta bongaa aina silloin tällöin tuttuja ja rakkaita tapahtumia tai perinteitä, jotka esitellään uusina kokeiluina. Nämä havainnot viimeisten viidentoista vuoden ajanjaksolta on nyt koottuna tähän kätevään lehtijuttuun. Viitseliäämmälle tonkijalle hallituksen pöytäkirjat saattaisivat antaa enemmänkin tietoa, mutta jätettäköön se vaikkapa 40-vuotishistoriikin kirjoittajalle. Käsiteltyä ajanjaksoa aikaisemmista tapahtumista kiinnostuneet ohjaan jo olemassa olevan 20-vuotishistoriikin äärelle.

Huom! Esitetyt tapahtuma-ajat ovat summittaisia, eivät kaiken kattavia, ja saattavat sitä paitsi olla ihan väärin luettuja tai ymmärrettyjä. Tilannetta ei helpottanut ollenkaan se, että README on viihdelehti eikä mikään kollektiivinen päiväkirja. Toimintakertomuksemme taas eivät joka vuodelta päädy järjestön nettiarkistoon kiinnostuneen toimitajan selailtavaksi, ja sinne päätyessäänkin muistuttavat hämmentävästi edellistä.

Mellansup ja asiaan.

Jotkin asiat ovat selvästi viittätoista vuotta muinaisempia, tai muute vain vaikeita ajoittaa, mutta kuitenkin mainitsemisen arvoisia. KJYR, tuo vuoden keinuvin tapahtuma, on toistunut mahdollisesti jo ennen ajanlaskun alkua. Muista fuksiasioista voidaan mainita myös varaslähdön, fuksipassin ja fuksiwikin olevan jo kauan sitten hyväksi havaittuja käytäntöjä.

Käpistelijät ovat myös osallistuneet yhteislähdöin Helsinginkadun Approon, Limeksen Approon ja Akateemiseen Aurajokilaivuritutkintoon kolme puolivuosikymmentä, sen olemme ylpeästi toimintakertomuksiimme kirjanneet. Sen sijaan ATK-YTP loistaa varhaisimmista tarkastelluista toimintakertomuksista poissaolollaan, mutta kotisivujemme kalenterin menneiden tapahtumien osion teksteistä voi vuoden 2012 merkinnästä saada sen käsityksen, että tämäkin vuosittainen koitos on kulkenut järjestömme kanssa jo pitkään.

2009
Christina Regina -kerhohuoneen, Klusterin, käyttöönotto
Aktiivien rapusitsit järjestettiinn ensimmäistä kertaa
Puheenjohtajan kultainen viitta otettiin käyttöön

2010
Fuksipassi mainittiin READMEssa
Gurulan pelikabinetti valmistui

2011
Casual nightit aloitettiin, historiikki aiheesta löytyy README nro 12/01
Gurulaan hankittiin uudet punaiset sohvat

2012
Ohjelmoinnin MOOC, aiheesta hyvä raportaasi README nro 12/02

2013
Tärpistö otettiin käyttöön

2015
README meinattiin lakkauttaa, koska “kukaan ei lue sitä”
Tuutorimökki järjestettiin mahdollisesti ensikertaa
Fuksien kaupunkikierros järjestettiin ensimmäistä kertaa
TKO-älyn instagram otettiin käyttöön

2016
Matlun Megasporan jatkot mainittiin READMEssa keskelle klusterilaneja kiusallisesti rantautuvana ilmiönä
Uusi laulukirja julkaistiin ja siitä raportoitiin README nro 16/04
Toimintakertomuksen mukaan fuksiwikistä löytyivät neuvot kaikkiin fuksien kysymyksiin
Verkkosivusto työpaikkailmoituksia varten lanseerattiin
Telegram-ryhmät otettiin käyttöön

2017
Jalluindeksi otettiin käyttöön

2018
TKO-älyn ensimmäinen kalenteriin merkitty osallistuminen Prideen
Tuutoripassi otettiin käyttöön fuksipassin rinnalle

2019
TKO-älyn posliinimukit tulivat myyntiin
Tuutoreiden esittelyt tulivat Fuksiwikiin
Tenttitinttausperinne alkoi
Pöhinätiimi perustettiin

2020
Kumiankka- ja tietoankka-ansiomerkkien myöntämisperusteet hyväksyttiin

2021
Ensimmäiset kumiankka- ja tietoankkapinssit jaettiin

Lähteet
READMEn nettiarkiston koko sisältö
TKO-äly ry:n toimintakertomukset 2010, 2011, 2014, 2015, 2016, 2019, 2020, 2022
TKO-äly ry:n kotisivujen kalenterin menneet tapahtumat

Editorial

Translated by: Niko Petjakko

After recently receiving their invitations, many friends of TKO-äly ry are already looking forward to this year’s annual gala, and the 35th anniversary of our organization also brands the historical theme of this issue of README. As a 20 year retrospective of this magazine has already been produced previously, our most novel contribution is to, this time, provide a 15 year review instead.

Glancing at the old issues of README stirs a strong surge of nostalgia in me. I’m talking about the IRC-Galleria aesthetics of my teenage years, when the newest compact cameras captured moments in a flash and with its own illumination. It was perfectly normal to publish coarse pictures of “real life”.

During this retrospection, I noticed how I’ve searched for those vibes in the layout of README all year long. When everything was edited in Paint or an illegal copy of PhotoShop. Everyone and their grandma wasn’t a professional content creator yet, and everything was allowed to be unapologetically a bit shoddy.

The contents of the present issue ponder what has changed and what has stayed exactly the same throughout all these years. In part, this magazine has become a love letter to how students’ grievances have stayed the same, and how the class of each year has strived to improve TKO-äly in the ways they best see fit. Consider the Jallu index (jalluindeksi), which was introduced to commensurate all event budgets to the price of a bottle of cut cognac (jaloviina) colloquially known as “Jallu”. Could anyone at the time have foreseen the twists of the past year, when food prices rose by dozens of percents but the price of Jallu by a mere pittance?

The laws of nature and organizational activities shall persist across the decades past and future. The offices are run by a group of people generally a little too busy with their studies and work in student organizations — nevermind their other hobbies and paid work. Would an anniversary issue be anything without a syrupy thank you to everyone who has been building our organization and paving the way for the future generations of computer scientists? Thank you.

Heli Parviainen
Editor-in-chief