Puheenjohtajan tervehdys TKO-älyn 35. vuosijuhlassa

Puhe: Mari Karlsson

Hyvät professorit
Hyvät yhteistyökumppanit
Hyvät kutsuvieraat
Hyvät TKO-älyläiset
Dear international people
Hyvä juhlaväki

Tervetuloa minunkin puolesta näihin vuosijuhliin. TKO-älyn perustamisesta tuli eilen 10. marraskuuta kuluneeksi 35 vuotta. Itse olen melkein yhtä vanha, juuri ja juuri heksadesimaaleissa teini-iän ohittanut. Vaikka ehkä edustankin jäsenistömme hieman iäkkäämpää osajoukkoa, niin olen heti fuksista alkaen tuntenut itseni tervetulleeksi osaksi TKO-älyä.

Minä ja fuksikaverini aloitimme tietojenkäsittelytieteen tutkinto-opiskelijoina syksyllä 2019. Aluksi pyörimme enimmäkseen toisten fuksien kanssa, mutta pikkuhiljaa tutustuimme myös vanhempiin opiskelijoihin esimerkiksi tuutoreiden kautta kuten myös Gurulassa ja TKO-älyn tapahtumissa. Fuksisyksynä elo oli melko huoletonta eikä pieni fuksiebola haitannut menoa, vaikka pahempi fuksiebola toki pakotti jäämään kotiin lepäilemään.

Kevätlukukauden koittaessa uutisissa alettiin kertomaan uudesta koronavirustaudista. Itse naiivisti ajattelin, että ei kai se meidän pieneen syrjäiseen Suomeen tule. Kuinka väärässä olinkaan. Maaliskuussa muutin elämäni ensimmäistä kertaa soluun Kumpulaan ja ajattelin, että Gurulastahan tulee olohuoneeni. Harmi vain, että se olohuone oli auki viimeistä päivää pitkään aikaan sinä päivänä kun muutin.

Onneksi TKO-älyn piiristä löytyi helpotusta tilanteeseen. Vaikka live-Gurula sulkeutuikin, niin pian TKO-älyn Discordiin ilmaantui virtuaali-Gurula. Guruloitsijat pistivät pystyyn myös Minecraft-palvelimen, jonne oli rakennettu Gurula ja jossa pääsi muiden Tekis-kavereiden kanssa seikkailemaan ja rakentelemaan asioita. Telegramin tkt-gurula-kanavalla pohdittiin myös esimerkiksi virtuaali-RV:n toteutusta, mutta se taisi jäädä idean tasolle.

Itselleni virtuaali-Gurulasta muotoutui jokapäiväinen tapa. Vaikka olin suurimman osan vuorokaudesta sulkeutunut uuteen soluhuoneeseeni yksinäni, oli mukava opiskellessa kuunnella kanssaopiskelijoiden näppäinten näpytystä kuulokkeiden kautta. Hallituslaisena pääsin myös säännöllisesti nauttimaan muiden kasvojen katselemisesta, kun kokoukset siirtyivät Zoomiin. Myös tapahtumat siirtyivät Zoomiin. Pääsiäisen karanteenisitsit olivat hauskat, mutta todettakoon, että oli petollista, kun yhtäkkiä juomia olikin niin sanotusti riittävästi tarjolla mutta omaa humalatilaa ei tullut testattua sitsien jälkeen kävelemällä Alinalta Klusterille jatkoille. Onneksi sänkyyn sentään oli lyhyt matka.

Aikaa kului. Ensin pääsimme ulos näkemään toisiamme, sitten jo hieman sisällekin. Välillä taas jouduimme uudestaan eristyksiin koteihimme. Syksyinä 2020 ja 2021 fuksitoiminta oli hyvin ulkoilmapainotteista. Kaikille aktiiveillemme kiitos, kun olette jaksaneet järjestää tapahtumia muuttuvissa tilanteissa. Joitakin tapahtumia on pystytty järjestämään entiseen tapaan koko ajan. Joitakin on pitänyt muokata tilanteisiin sopiviksi. Myös uusia tapahtumatyyppejä on keksitty. Aina välillä on jouduttu perumaan tapahtumia pitkän valmistelun jälkeen lyhyelläkin varoitusajalla ja siitä huolimatta järjestäjät ovat jaksaneet yrittää järjestää tapahtuman uudestaan. Kiitos myös kaikille jäsenille, jotka ovat käyneet tapahtumissa ja osallistuneet toimintaan muulla tavoin. Ilman teitä homma olisi paljon tylsempää.

TKO-äly on tarjonnut minulle opiskeluvuosinani kaipaamani yhteisön. Vaikka menneet vuodet ovatkin olleet monille vaikeita, toivon, että lisäkseni mahdollisimman moni muukin on saanut TKO-älystä apua yhteisöllisyyden löytämiseen, olipa oma aloitusvuosi mikä tahansa. Osa yhteisöämme ovat myös kansainväliset jäsenemme, joiden kanssa hengailemalla kuka tahansa meistä voi hieman kansainvälistyä.

Internationality has been part of TKO-äly since the beginning. According to TKO-äly’s 20-year history TKO-äly was founded because the students of the computer science wanted to organise a trip to Thailand and they thought it would be easier without Limes ry being part of that. Today internationality is part of everyday life in TKO-äly. If you want to hang out with international people, just go to Gurula or to Random forest during the day and you will probably find someone. And if this isn’t enough for you, you can become an international tutor.

I am not always very confident when I am speaking English. But in TKO-äly it has been easy to find someone with whom you can improve your language skills. When you hear people speaking with different accents, your own listening skills improve. My friend once told me that it is also easier to speak yourself when you hear different accents. It is OK to speak Rally English.

When I was young and learning Swedish, my Swedish speaking relative used to say “Man måste våga tala svenska”, meaning “you have to dare to speak Swedish”. I think this is a good piece of advice with any language. If we want to improve our knowledge of English, we have to dare to speak English. If you are a native Finnish speaker and your friend wants to learn some Finnish, that means you both have to dare to speak Finnish. Regardless of the language, our international members are an important part of TKO-äly and I imagine they will be that in the future as well.

TKO-äly on kerännyt Helsingin yliopiston tietojenkäsittelyopin eli -tieteen opiskelijoita yhteen jo 35 vuoden ajan. Tehköön se niin seuraavankin 35 vuoden ajan. Ja jos homma jatkuu vielä kolmannen tällaisen ajan, niin sadan vuoden rajapyykkihän on jo ylitetty, kuten keskiviikon minuuttijuomaan osallistuneet pystynevät päättelemään. Ehkä joku meistä on silloin vuosijuhlilla kertomassa näistä vuosista.

Nostakaamme malja 35-vuotiaalle TKO-älylle!