README 4/2023 - Pääkirjoitus ja piparitesti

Vuoden viimeinen README on ilmestynyt, suuntaa siis kotisivuille ja lue koko julkaisu! Tässä muutama maistiainen:

Valkoisella caps lock tekstillä "README 4/23" ja taustalla näkyy lähikuva sotkuisesta kasasta pieniä jouluvaloja, kuva on lämpimän keltaoranssi

Pääkirjoitus

Olen turhautunut ja päättänyt tunkea taiteeni, sekä mahdollisesti myös itseni niin syvälle pöytälaatikkoon kuin onnistuu. Kyse ei ole itsekriittisyden aiheuttamasta ujoudesta. Generatiivisen tekoälyn yleistyminen on vain imenyt ilon rakkaista harrastuksista.

Internet mullisti maailmani saapuessaan vihdoin kotiini paljon myöhemmin kuin ystävilleni. Olin jo sitä ennen kuullut siskoltani fanfictionista ja foorumeista, mutta hyvin pian löysin myös kuvien jakamiseen tarkoitetut alustat. Kuinka ihanaa olikaan se, että vuosien yksinäisen taideharrastelun jälkeen internet mahdollisti hengentuotteiden esittelyn kiinnostuneille tuntemattomille. Se tarjosi kyllä myös annoksen tervettä realismia siinä, että minun tuskin kannattaisi edes haaveilla taiteesta ammattina.

Monta vuotta käytinkin julkaisemalla milloin mitäkin milloin milläkin alustalla. Taidelaji vaihtui ja välillä siirtyi kokonaan opiskelijajärjestöjen alle, mutta olen koko matkan nauttinut tavasta, jolla taide yhdistää minut ympäröivään maailmaan. Ainakin kunnes generatiivinen tekoäly alkoi yleistyä.

Monien muiden tavoin minäkään en halua elää maailmassa, jossa tekoäly vie työt ihmistaiteilijoilta. Tässä me kuitenkin olemme. Useampi seuraamani taiteilija on puhunut avoimesti menetetyistä tuloista ja siitä katkeruudesta, kun oman nimen kohdalla hakukoneen ensimmäisenä kuvana on tekoälyn generoima hirvitys. Yksi suuri osasyy Yhdysvalloissa olleisiin pitkiin kirjoittajien ja näyttelijöiden lakkoihin oli pelko siitä, miten tekoälyä aletaan soveltaa kyseisillä aloilla. Käymme pitkiä keskusteluja generoidun taiteen etiikasta ja mahdollisesti hyväksytystä käytöstä, sillä välin kun palvelinsalit hyrisevät esiin tuotoksen toisensa jälkeen, käyttäen samalla hämmästyttävän paljon energiaa.

Minua ärsyttää olla missään tekemisissä taidesivustojen kanssa, kyseenalaistamassa kaikkea näkemääni. En enää katso somealustojen suosituksia, koska ne ovat täynnä generoituja klikkiuutisia. Kaikkein eniten ärsyttävät MOOC-kurssien vertaisarvioitavat tehtävät, jotka ovat selvästi tulleet tekoälyn kynästä. Miksi minun pitää käyttää niin paljon aikaa asioihin, jotka eivät olleet kenenkään työpanoksen arvoisia?

Vertaisarviointien kiirastulesta tuskin pääsen vielä pariin vuoteen, todennäköisesti töissäkin odottaa sama sekoilu. Voin kuitenkin omalla ajalla valita vapauden kaiken maailman sisällöngenerointiin keskittyneistä alustoista ja yrittää löytää tekemisen riemun internetin ulottumattomissa. Ehkä järjestän illanistujaisia uusimmat maalaukseni seinillä ja kuljeskelen itse neulomissani villatekeleissä. Toivottavasti hymyillen.

Heli Parviainen
Päätoimittaja

Piparitesti

Kestosuosikki vahvisti asemansa parhaana

Pipareita lautasilla, lautasilla on numeroidut post-it laput ja lautaset on aseteltu pöydälle riviin

Raati: Alexander Algrund, Johannes Alanen, Aapo Koskinen, Kussi Marttinen, Mikael Hämäläinen, Janne Koivurova, Tony Lam, Sami Sidoroff, Touko Toivonen
Teksti: Tony Lam
Tekstiä ei ole tehty kaupallisessa yhteistyössä

Joulun tulon tietää varmasti siitä, että Mariah Careyn All I Want For Christmas Is You kipuaa Spotifyn top-listoille ja kauppojen käytävät täyttyvät valmispiparista. Niinpä päätimme testata kaupan pipareita! Pakkauksia ei raadille näytetty ja testin päätteeksi loput pipareista sai syödä kuka tahansa Gurulan pöydän ohi kulkenut.

Piparkakkuja, joiden toisella puolella suklaakuorrute

Fazer suklaapiparkakku
Arvosana: 2,8
Suklaalla kuorrutettu piparkakku, halkaisijaltaan testin pienemmästä päästä. Kuitenkin testin kalliimmasta päästä, 14,00€/kg kilohinnalla.
“taikinainen maku, positiivisesti”
“kardemummamainen”
“suklainen”

Lähikuva piparkakun pohjasta

Kotimaista ohut piparkakku
Arvosana: 2,9
S-ryhmän kaupan oman brändin ohuita piparkakkuja. Valmistajana on Vanajan Keksit Oy. Kilohintaa on tuotteella 6,64 €/kg.
“basic ja rapea”
“varma valinta”
“jos tulisi vieraita kylään tarjoisin näitä”

Lähikuva piparkakuista

Pirkka piparkakku
Arvosana: 3,2
K-ryhmän kaupan oman brändin piparkakkuja. Valmistajana on Malviala Oy. Testin paksuin piparkakku, 5,69€/kg kilohinnalla.
“Turhan murustelevaa liian paksu”
“Mauton ja kuiva”
“Maistuu piparilta”
“oispa tän päällä sinihomejuustoa”

Lähikuva piparkakuista

Annas Original piparkakku
Arvosana: 3,6
Annas-piparkakkuja, testin ainoa Ruotsissa valmistettu piparkakku. Valmistajana Lotus Bakeries, joka on myös Biscoff-keksien valmistaja. Kilohintana: 8,63 €/kg
“basic”
“sopivan ohut”
“jos menisin kauppaan ostaisin tätä”

Lähikuva piparista

Annas piparkakku toffee
Arvosana: 2,9
Annas-piparkakun toffeella höystetty versio. Identtinen muodoltaan ja paksuudeltaan originaalin kanssa, kuitenkin väri on vaaleampi. Toffeelisän huomaa hinnassa, 11,67 €/kg.
“Liian makea”
“vaniljan maku”
“tekstuuri huono maku hyvä”
“ihana karamellimainen maku”
“hyvä jos tykkää vaniljasta”

Suklaakuorrutteisia papanoita lautasella

Kantolan maitosuklaa pallopipari
Arvosana: 1,7
Perinteitä rikkova maitosuklaalla kuorrutettu pallonmuotoinen pipari. Testin ainoa Virossa valmistettu pipari ja valmistajana Orkla. Testin kallein pipari, 15,00 €/kg kilohinnallaan.
“ei maistu piparilta, suklaapallo jonka sisällä on jotain rapeaa”
“ei oo pipari”
“pahanmakuinen suklaa”

Kiitos lukemisesta ja kiitos myös raadille!